English German
French Italian

29 Haziran 2013 Cumartesi

İki kat daha hızlı görüyorlar!


Yapılan araştırmada otizm'li çocukların hareketleri otizm'li olmayan çocuklara göre iki kat daha hızlı gördüğü ortaya çıktı.
Uzmanlar bu durumun neden otizm'li çocukların parlak ışığa ve gürültüye duyarlı olduğunu açıklayabileceğini belirtti.

Otizm'li çocukların basit bir hareketi kendi yaşındaki diğer çocuklara göre iki kat daha hızlı gördüğü belirtildi. Yapılan araştırmada uzmanlar hareketlere karşı bu hiper duyarlılığın hastalığın nedenleri konusunda ipucu verebileceğini düşünüyor. Bulgular bazı otizm'li  insanların neden parlak ışığa ve gürültüye duyarlı olduğunu açıklayabilir.

Araştırmayı yapan ekipte yer alan Rochester Üniversitesinden Duje Tadin "Biz otizmin bir sosyal bozukluk olduğunu düşünüyoruz çünkü bu durumdan muzdarip olan çocuklar sık sık sosyal etkileşim ile mücadele ediyor.

Ama bazen dünya hakkında bildiklerimizin duyularımızdan geldiğini ihmal ediyoruz. Kişinin anormallikleri nasıl gördüğü veya duyduğu onun sosyal iletişimine belirleyici etki yapabiliyor" dedi.

Daha önceki araştırmada otizm'li insanların resimleri görme yeteneklerinin gelişmiş olduğu bulunmasına rağmen ilk kez bu çalışmada hareketlere karşı çok duyarlı oldukları ortaya çıktı. Journal of Neuroscience dergisinde kaleme alınan araştırmadaki bulgular Tadin'in yanı sıra Yale Üniversitesinden Jennifer Foss-Feig ve Vanderbilt Üniversitesinden diğer uzmanlar tarafından elde edildi. Çalışmada 20 otizm'li çocuk ve 26 tipik gelişimini sağlayan çocuk üzerinde inceleme yapıldı.

Katılımcı çocukların yaşları 8 ile 17 arasında değişiyordu ve bu kişilere küçük video klipler gösterildi. Araştırma sonunda otizm'li çocukların hareketlere aşırı duyarlı olduğu görüldü. Bu da onların neden parlak ışıktan ve gürültüden rahatsız olduklarını açıklayabilir.

24 Haziran 2013 Pazartesi

Bilim insanları ilk kez otizm ile epilepsi arasında bir bağlantı bulduklarını açıkladı.

Birçok sara hastasının otistik özellikler taşıdığını belirten uzmanlar, sara nöbetlerinin beynin sosyal faaliyetlerine etki yapan nörolojik fonksiyonları bozduğunu söyledi. Uzmanlara göre bu sonuçlar otizmde de görülüyor.

İngiltere'deki Bath Üniversitesi uzmanları tarafından elde edilen bu buluşta yetişkin sara hastasında olan özelliklerin aynısının otizm ve Asperger sendromunda da görüldüğü ifade edildi.

Sara nöbetlerinin beynin sosyal faaliyetlerine etki yapan nörolojik fonksiyonları bozduğunu söyleyen uzmanlar aynı sonuçların otizmde de görüldüğüne vurgu yaptı.

Sosyal etkileşim ve iletişimin bozulmasının yanında sınırlı ve tekrarlayan ilgi bu özellikler arasına giriyor.

Psikoloji Bölümü'nden SallyAnn Wakeford "Özellikler şiddetli olabilir ve yıllarca fark edilmeyebilir. Ancak bunu yaşayan insana büyük darbe vurabilir. Epilepside bu sosyal zorluklar tanı konulmaktan çok uzak ve araştırma onu anlatan teorinin altında yatanların henüz açığa çıkaramadı" dedi.

Dr. Wakeford ve arkadaşları "Artan otistik özellikler bütün epilepsi türlerinde yaygın ama özel olarak temporal lob epilepsisi (TLE) olan yetişkinlerde" açıklamasını yaptı.

Uzmanlar saraya karşı kullanılan ilaçların TLE'ye etkisinin olmamasının bundan kaynaklanıyor olabileceğine inanıyor.

Tezi için yaptığı bu çalışmada Dr. Wakeford bulguların epilepsi ve otizm hastalığının tedavisinde yeni bir yol olabileceğini belirtti.

23 Haziran 2013 Pazar

ASPERGER VE OTİZM BENZER FAKAT FARKLI ŞEYLERDİR.

Asperger sendromu ile otizm sıklıkla birbirlerine karıştırılır. Buna neden olacak bazı benzerlikleri olsa da aslında Aspergerli çocukları otistik çocuklardan ayıran birçok belirgin farklılık vardır.



Benzerlikler:

-Çocuğun yaşıtlarıyla ilişki geliştirememesi ve duygusal karşılık verememesi hem Asperger sendromunda hem de otizmde temel sorunlardan biridir.

-Yine her iki rahatsızlıkta da oyun oynamada güçlük, hayal gücünde eksiklik ve çevresindekilerle iletişim kurmada sorun vardır.

-Her iki gruba dahil olan çocuklar sözsüz iletişimle kendilerini doğru ifade edemezler. Duruma uygun yüz ifadesi, el-kol hareketleri, göz göze gelme gibi birçok davranışta bozulma olduğu görülür.

Farklılıklar:

-Aspergerli çocuklarla otistik çocukları birbirinden ayıran temel farklılıkların başında sosyalleşme gelir.

-Aspergerli çocuklar otistik çocukların aksine sosyal olabilmek için uğraşır. Otistik çocukların en belirgin özelliği, kendi dünyalarında yaşamaya çalışma, içe dönme ve dış dünyaya karşı ilgisiz görünmeleridir.

-Aspergerli çocuklar insanlarla iletişime geçmeyi sever. Erken bebeklik döneminden itibaren sevgilerini gösterebilirler.

-Asperger sendromlu çocukların dil gelişimlerinde fazla gecikme olmaması da otistik çocuklardan ayrılmalarını sağlayan diğer bir özellikleridir.

18 Haziran 2013 Salı

OCEAN HEAVEN...



                                                                İZLENMESİ GEREKEN BİR BAŞKA FİLM....

Dafu  ( Jet Li'nin oğlu ), Çin'de yaşayan bir milyonun üzerindeki otizmli hastadan biridir. Dalgın dalgın bakar ve başkalarının söylediklerini tekrarlar. Ayrıca çok iyi bir yüzücüdür. Akvaryumda çalışan Sam Wong( Jet Li ), 22 yaşındaki oğlunun tüm bakımıyla yakından ilgilenmektedir.İyiliksever komşularının da yardımlarıyla mutlu bir şekilde yaşamaktadırlar... 

1 Haziran 2013 Cumartesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önderliğinde hazırlanan Otizm Eylem Planı açıklandı.

 Planda yer alan konular ve çalışan bakanlıklar şöyle: Otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini arttırmak ve ailelerine destek vermek amacıyla hazırlanan planda konu alanı olarak 7 bölümde toplam 68 karar yer alıyor. Taslakta, Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı başta olmak üzere Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile YÖK tarafından yürütülecek çalışmalar yer alıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşlar ile Otizm Platformuna üye sivil toplum kuruluşlarının birlikte hazırladığı 'Otizm Eylem Planı' Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katıldığı bir toplantıda açıklandı. Bakanlık binası konferans salonunda düzenlenen toplantıya Bakan şahin'in yanı sıra bakanlık üst düzey çalışanları, Sivil Toplum kuruluşu üyeleri, otistik çocuklar ve aileleri katıldı. Prof. Dr. Bahan Gökler, otizm ile ilgili bilgiler verdi. Otizmin erkek çocuklarda görülme durumunun kız çocuklarına göre 23 kat fazla olduğunu belirten Gökler, "İlk 6 ayda erken tanı daha kolay. Çocuk annesini tanıdığına ilişkin bir tepki ve mimik göstermiyorsa ayrıca anne ile tam bağlılığı gerçekleştiremiyorsa hemen bir doktora başvurulmalı." dedi.

Malzeme Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisi Otistik Uluğ Özaydınlı ise "Otistik çocuklar aslında bir hazine kutusuna benzer. İzinde her türlü farklı taşlar bulunur. Onun değeri kutunun içi açıldıktan sonra ortaya çıkar. Bütün değerleri açığa çıkarmak gerekir. Sadece kapağın hafif açılıp içerideki taşların ışığını görmek yeterli değil. Kapağın tamamen açılması ve içindeki taşların tek tek ortaya çıkarılması gerekiyor. Anneme çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Uluğ'un annesi Semra Özaydınlı ise, "2009 yılında tanı konuldu. Sadece çocuklara değil ailelere de destek verilmeli." dedi.

Makro bakılan çözümde istenen etkinin sağlanamadığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "O yüzden ihtisaslaşmaya gidiyoruz. Bunu sadece engellilere yapmıyoruz. Bunu çocuklar, yaşlılar içinde yapıyoruz. Çünkü Alzheimer hastası bir yaşlı ile yatağa bağlı bir yaşlının aynı yerde yaşatmaya çalıştığımızda birbirlerine zulüm ediyorlar. Kendi içinde ayıracağımız ihtisaslaşacağımız bir sistem yani mikro çözümü getiriyoruz. Bugün bu çalışmamızda çok önemli. Çünkü down sendromlu bir çocuğun ihtiyaçları çok farklı otistik olan bir çocuğun ihtiyaçları çok farklı. Dolayısıyla her bir grubun ihtiyaç analizlerine göre fiziksel şartları, rehabilitasyon hizmetleri ve uzman eğitimi yeniden yapılanması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ailelerin, annelerin, babaların ve toplumun bilincinin önemli olduğunu kaydeden Şahin, "Biz bu bilincin oluşturulmasını eylem planının en temel başlığı olarak görüyoruz. Ama bilgi ve erken tanı ile beraber eğitim sistemimizi ve sağlık sistemimizin de zayıf olan tarafları güçlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Konuşmaların ardından Otizm Eylem Planı ile ilgili sunum yapıldı. Planda yer alan konular ve çalışan bakanlıklar şöyle:

1- Farkındalık çalışmaları ve kurumlar arası işbirliği: toplumun tüm kesimlerinin otizm bozukluğu konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması: 12 bölümden oluşuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, YÖK,Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı.

2- Erken tanı, erken müdahale ve izleme: otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanılamalarının yapılması ve izleme programlarının geliştirilmesi: 5 bölümden oluşuyor. Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı.

3- Ailelere Yönelik çalışmalar; Otizm bozukluğu tanısı almış çocuğu olan ailelerin otizm konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve yönlendirilmesi ile gerekli sosyal desteğin sağlanması: 6 bölümde yürütülecek çalışmalarda Sağlık, Milli Eğitim ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışacak.

4- Eğitsel değerlendirme, özel eğitim ve sınavlara ilişkin düzenlemeler. 20 bölümden oluşuyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışacak.

5- İstihdam Süreçleri ve Çalışma hayatı. Otizmli bireylerin istihdamlarının sağlanması ve çalışma hayatı ile ilgili düzenlemeler: 5 bölümden oluşuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.

6- İnsan kaynakları ve fiziksel çevre düzenlemeleri. Otizm bozukluğu tanısı olan bireylere eğitimlerinde nitelikle personel ihtiyacının karşılanması ve erişilebilirliğin sağlanması: 9 bölümden oluşuyor. YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları.

7- Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım ve toplumsal yaşama katılım. Otizmli bireylerin ve ailelerin sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet ile toplumsal yaşama katılımlarının sağlanması: 11 bölümden oluşuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı.