English German
French Italian

29 Haziran 2013 Cumartesi

İki kat daha hızlı görüyorlar!


Yapılan araştırmada otizm'li çocukların hareketleri otizm'li olmayan çocuklara göre iki kat daha hızlı gördüğü ortaya çıktı.
Uzmanlar bu durumun neden otizm'li çocukların parlak ışığa ve gürültüye duyarlı olduğunu açıklayabileceğini belirtti.

Otizm'li çocukların basit bir hareketi kendi yaşındaki diğer çocuklara göre iki kat daha hızlı gördüğü belirtildi. Yapılan araştırmada uzmanlar hareketlere karşı bu hiper duyarlılığın hastalığın nedenleri konusunda ipucu verebileceğini düşünüyor. Bulgular bazı otizm'li  insanların neden parlak ışığa ve gürültüye duyarlı olduğunu açıklayabilir.

Araştırmayı yapan ekipte yer alan Rochester Üniversitesinden Duje Tadin "Biz otizmin bir sosyal bozukluk olduğunu düşünüyoruz çünkü bu durumdan muzdarip olan çocuklar sık sık sosyal etkileşim ile mücadele ediyor.

Ama bazen dünya hakkında bildiklerimizin duyularımızdan geldiğini ihmal ediyoruz. Kişinin anormallikleri nasıl gördüğü veya duyduğu onun sosyal iletişimine belirleyici etki yapabiliyor" dedi.

Daha önceki araştırmada otizm'li insanların resimleri görme yeteneklerinin gelişmiş olduğu bulunmasına rağmen ilk kez bu çalışmada hareketlere karşı çok duyarlı oldukları ortaya çıktı. Journal of Neuroscience dergisinde kaleme alınan araştırmadaki bulgular Tadin'in yanı sıra Yale Üniversitesinden Jennifer Foss-Feig ve Vanderbilt Üniversitesinden diğer uzmanlar tarafından elde edildi. Çalışmada 20 otizm'li çocuk ve 26 tipik gelişimini sağlayan çocuk üzerinde inceleme yapıldı.

Katılımcı çocukların yaşları 8 ile 17 arasında değişiyordu ve bu kişilere küçük video klipler gösterildi. Araştırma sonunda otizm'li çocukların hareketlere aşırı duyarlı olduğu görüldü. Bu da onların neden parlak ışıktan ve gürültüden rahatsız olduklarını açıklayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder