English German
French Italian

5 Temmuz 2013 Cuma

3 Yaşında Ressam Oldu...

Sadece üç yaşında... 
Üstelik otizm'li
Ortaya koydukları, alanının en iyilerine taş çıkartacak güzellikte.

Halmshaw için resim yapmak bir tutku. Ortaya çıkan soyut resimler empresyonizmin izlerini taşıyor.

Iris'in resimleri ünlü ressam Monet'nin 'Nilüfer'lerine benzetiliyor.

Iris'in resimleri son zamanlarda sanat dünyasını sarsıyor. Bir koleksiyoncu Iris'in iki çalışmasını toplam 3 bin pound'a satın aldı. Kopyaların fiyatları ise 295 pound'a kadar yükseliyor.

Önümüzdeki zamanlarda Iris Londra'da bir sergi açacak ve eserleri satışa sunulacak.

Iris boyama yaparken fırça, sünger, baskı, plastik kaşık gibi mazemeler kullanıyor.

Otizmin kendi üzerindeki bir etkisi olarak Iris sol elinde her zaman bir obje taşıyor ve resim çizerken kıyafetlerini çıkartıyor çünkü bu onu rahatsız ediyor.

Iris, hastalığı nedeniyle konuşamıyor, insanlarla göz teması kurmıyor, diğer çocuklarla beraber olmak onu strese sokuyor, gürültülü oyuncaklar korkutuyor, etrafında olup bitenler onu panik ediyor.

Ancak icra ettiği sanat Iris'e bir terapi kadar iyi geldi ve onu eskisine göre daha sakin bir hale getirdi.

Ebeveynlerinin belirttiğine göre Iris kendi yaptığı resimlerin güzelliğinin ve bu güzelliğin başkaları tarafından ödüllendirildiğinin farkında.Iris'in 32 yaşındaki annesi Arabella, kızının hastalığını öğrendikten sonra onu sakinleştirmek için çeşitli yollar aradı.


Annesi Arabella:

Iris'in resimle tanışması tesadüfen oldu. Bir gün bir kağıda çöp adamlar çizdim ve Iris bunları çok komik buldu. Annem ona bir tuval ve ayaklık aldı. Iris bir fırça darbesiyle tuvali boyadı ve boyanın aşağıya doğru aktı,ğını görünce ağlamaya başladı. Bunun üzerine ona bir kağıt parçası verip masanın üzerinde boyamasını sağladık ve kağıdı tamamen doldurdu. İçgüdüsel olarak ne yaptığını biliyor gibi görünüyordu.

Annesi Iris'in boyama tekniğini anlattı. Üç yaşındaki kız, kağıdı biraz boyadıktan sonra geri çekilip neler yaptığına bakıyor, bir sonraki fırça darbesini düşünüp planlıyor ve boyamaya devam ediyor.

Annesi Arabella:

Iris'in yaptığı şeylerle gurur duyuyordum ve resimlerinin Facebook'ta paylaştım. Bir kişi bana ulaştı ve Iris'in resimlerinden birini satın almak istediğini söyledi. Onları satmayı hiç düşünmemiştik bile ancak bir tanesini çerçeveletmiştik, mal olduğu fiyata sattık.

Bu küçük başlangıçtan sonra, resimlerin varlığı ağızdan ağıza dolaştı ve talepler arttı. Iris son dört ayda 35 resim bitirdi, bazıları bir kaç saatte biterken bazılarının tamamlanması bir buçuk hafta sürdü.

Arabella kızının resimelerini bir internet sitesinden yayınladığı günden beri, 130 ülkede yüz binden fazla insan siteyi ziyaret etti ve resimleri gördü.

Aile resimlerin orijinallerini değil kopya baskılarını satıyor, orijinalleri ise Kasım ayında Iris için özel olarak açılacak sergide satışa sunulacak. Satışlar, Iris'in haftada üç kez görmesi gereken tedavinin masraflarını karşılayacak.

İşte yaptığı resimlerden birkaç tanesi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder