English German
French Italian

26 Ağustos 2013 Pazartesi

Kirli hava, Otizm riskini katlıyor...

ABD'li uzmanlar 1989'dan itibaren 116 bin doğum kaydını inceledi ve otistik doğan bebeklerle hava kirliliği arasında doğrudan bağlantı saptadı. "Hava kirliliği otizm riskini 2'ye katlıyor."

Hamilelikte maruz kalınan hava kirliliği, bebekte otizmin riskini 2 katına çıkarıyor. ABD'deki Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda görevli uzmanlar havada benzin, cıva, kurşun, magnezyum ve metilen klorid seviyesinin artmasının çocuklarda otizm riskini kayda değer şekilde arttığını belirtti. Araştırmaya öncülük eden Andrea Roberts araştırmada saptanan verilerin hava kirliliği ile otizm arasında güçlü bir korelasyon olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bu çalışmanın otizm ile hava kirliliği arasındaki bağı kuran en geniş araştırma olduğunu belirten uzmanlar hava kirliliğinin fetusa zarar verdiğine işaret ediyor.

DİZEL OLUMSUZ ETKİLİYOR...
Uzmanlar 1989'dan başlayarak 116 bin 430 kaydı inceledi. Bu kadınlar arasında 325 kadın otist çocuk dünyaya getirdi. Uzmanlar ardından otizm ile doğum yerindeki hava kirliliği seviyesi arasındaki bağlantıyı incelendi. ABD Çevre Koruma Ajansı'nın verileri baz alınarak yapılan çalışmada gelir, eğitim ve sigara gibi faktörler de değerlendirmeye alındı. Uzmanların yaptığı değerlendirmede otizmin gelişmesinde dizel yakıtın çok olumsuz tesir ettiği belirtti. Dizel partiküllerinin içindeki zehirli kimyasalların ayrıca kanser tehlikesi de yarattığı ifade edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder